Základní škola a Mateřská škola, Lípa nad Orlicí,  okres Rychnov nad Kněžnou, se sídlem Lípa nad Orlicí 79, 517 21 Týniště nad Orlicí, IČO 70999392, jakožto správce osobních údajů, s odkazem na čl. 13 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (dále jen „GDPR“) Vás tímto informuje o způsobu a rozsahu zpracování osobních údajů v základní škole a mateřské škole včetně rozsahu práv subjektu údajů souvisejících se zpracováním jejich osobních údajů společností.

 

  1. Účely zpracování osobních údajů:
  • zajištění řádného průběhu přijímacího řízení
  • výměna informací o přihlášených do jiných mateřských nebo základních škol
  • publikace výsledků přijímacího řízení
  • odvolání proti ne/přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání
  • zajištění vzdělávání dětí
  • zajištění vzdělávání pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami
  • poskytování stravování
  • plnění evidenční povinnosti dokumentace o průběhu vzdělávání dítěte
  • evidence úrazů
  • komunikace se zákonnými zástupci
  • poskytování informací státním institucím
  • prezentace mateřské a základní školy a jejich aktivit veřejnosti

 

Osobní údaje nezpracováváme pro marketingové účely.

 

 

  1. Osobní údaje zpracováváme v následujícím rozsahu:

 

  • jméno
  • příjmení
  • trvalé bydliště popřípadě místo pobytu na území České republiky
  • datum narození
  • rodné číslo
  • fotografie
  • audiozáznam
  • videozáznam
  • pohlaví
  • zdravotní pojišťovna
  • státní občanství
  • datum zahájení / ukončení vzdělávání ve škole
  • údaje o zákonném zástupci (jméno a příjmení, trvalé bydliště, příp. adresu pro doručování písemností, telefonické spojení, e-mail)
  • výtvarné práce,
  • písemné práce
  • textově grafické práce
  • bankovní účet (u strávníků platících na účet)

 

  1. Právní důvody pro zpracování osobních údajů:

 

  1. Plnění právních povinností

 

Osobní údaje v níže uvedeném rozsahu zpracováváme z důvodu splnění naší právní povinnosti vyplývající ze zákona č. 561/2004 sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) a vyhlášky č. 364/2005 Sb. o vedení dokumentace škol a školských zařízení a školní matriky a o předávání údajů z dokumentace škol a školských zařízení a ze školní matriky (vyhláška o dokumentaci škol a školských zařízení).

 

  • jméno
  • příjemní
  • trvalé bydliště popřípadě místo pobytu na území České republiky
  • datum narození
  • rodné číslo
  • pohlaví
  • státní občanství
  • datum zahájení / průběh / ukončení vzdělávání ve škole
  • údaje o zákonném zástupci (jméno a příjmení, trvalé bydliště, příp. adresu pro doručování písemností, telefonické spojení)

 

  1. Souhlas se zpracováním osobních údajů

Osobní údaje v níže uvedeném rozsahu zpracováváme na základě uděleného souhlasu se zpracováním osobních údajů.

  • zdravotní pojišťovna
  • e-mail zákonného zástupce
  • fotografie
  • audiozáznam
  • videozáznam
  • výtvarné práce
  • písemné práce
  • textově grafické práce
  • bankovní účet (u strávníků platících na účet)

 

  1. Z jakých zdrojů získáváme osobní údaje

Osobní údaje, které škola zpracovává, pochází hlavně od zákonných zástupců dítěte (při přijímacím řízení i během další komunikace v průběhu vzdělávání). Údaje může škola získat od zdravotnických zařízení a pedagogicko-psychologických poraden. Údaj o přijetí dítěte do jiných škol získává škola od jiných škol.

 

  1. Zpracovatelé a příjemci osobních údajů

Osobní údaje mohou být pro zajištění výše popsaných účelů vedle organizace Základní škola a Mateřská škola, Lípa nad Orlicí a jejích zaměstnanců na základě zákonné žádosti předány a zpracovávány třetími subjekty, které disponují zákonnou pravomocí předání předmětných osobních údajů vyžadovat.

 

  1. Jak dlouho uchovává škola osobní údaje

Základní škola osobní údaje týkající se dítěte uchovává na základě povinnosti stanovené v § 28 školského zákona a podle zákona o archivnictví. A to nejen v průběhu vzdělávání dítěte, ale i po jeho skončení v zákonných lhůtách. Pro každý druh dokumentace je stanovena zvláštní lhůta dle skartačního řádu.

 

  1. Vaše práva v souvislosti se zpracováním osobních údajů

V případě dotazů ohledně zpracování Vašich osobních údajů, které budou mít povahu:

  • právo na přístup k osobním údajům
  • právo na opravu nepřesných osobních údajů, pokud jsou nesprávné
  • právo na výmaz (být zapomenut), pokud pominul důvod jejich zpracování
  • právo na omezení zpracování (např. je-li pochybnost o oprávněnosti zpracování
  • právo na přenositelnost,
  • právo vznést námitku proti zpracování osobních údajů,
  • právo nebýt předmětem automatizovaného individuálního rozhodování,

kontaktujte, prosím, našeho pověřence na výše uvedenou adresu. Vaše dotazy přijímáme pouze písemnou formou.

Kontaktní osobou, pověřencem pro ochranu osobních údajů (DPO), byl pro naši organizaci jmenován Mgr. Karel Rejent

Pověřenec pro ochranu osobních údajů byl jmenován na základě Obecného nařízení na ochranu osobních údajů (GDPR) a je nezávislým garantem správného nakládání s osobními údaji uvnitř organizace Základní škola a Mateřská škola, Lípa nad Orlicí a také prostředníkem mezi organizací, dozorovým orgánem (Úřadem pro ochranu osobních údajů) a veřejností.

Kontaktní mail: rejent@ictplus.cz

Nebudete-li Vám vyhověno v zákonné lhůtě či se Vám bude zdát naše vyjádření v rozporu s Vaším, máte právo se obrátit na Úřad pro ochranu osobních údajů, Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7.

Se svým podnětem se můžete obrátit na Úřad pro ochranu osobních údajů přímo.

 

Dovolujeme si Vás upozornit, že námi poskytnuté informace budou předány v rozsahu čl. 14, odst. 5, písm. b) GDPR.

 

Žádost o výčet osobních údajů o Vaší osobě nad rámec č. 14, odst. 5, písm. b) GDPR, lze poskytnout pouze na základě písemné žádosti, s úředně ověřeným podpisem, odeslaným na: Základní škola a Mateřská škola, Lípa nad Orlicí,  okres Rychnov nad Kněžnou, Lípa nad Orlicí 79, 517 21 Týniště nad Orlicí, IČO 70999392, k rukám pověřence pro ochranu osobních údajů anebo osobně, po předchozí domluvě s pověřencem pro ochranu osobních údajů a po prokázání totožnosti platným občanským průkazem. Tuto žádost nelze vyřídit skrze emailovou komunikaci.

 

Dovolujeme Vás si upozornit, že poskytnutí informací nad rámec čl. 13 a 15 GDPR, odst., bude správcem účtováno dle č. 15 GDPR, odst. 3, tedy dle aktuálně platného ceníku.

 

Dovolujeme si Vás upozornit na skutečnost, že z kulturních, sportovních, společenských akcí, pořádaných organizací Základní škola a Mateřská škola, Lípa nad Orlicí budou pořizovány fotografie nebo audio-vizuální záznamy, které budou určeny pro vlastní potřebu organizace a nebudou předávány třetí straně či sloužit k marketingovým účelům.